GLJIVE I NACIN UZGOJA

UZGOJ GLJIVA UZGOJ KONTAKT ALBUM NOVOSTI UZGAJALISTE OPREMA RECEPTI KOMENTAR

PROSTOR ZA UZGOJ

U prostoru gdje se uzgaja mora biti optimalna temperatura i stalna visoka vlaznost zraka. Takvi se prostori moraju moci lako provjetravati, makar i pomocu ventilatora, a moraju biti i osvetljeni potrebnom kolicinom svijetla, s tim da se ukoliko ne postoji dovoljno prozorskih otvora moze postavljati i vjestacka rasvjeta pomocu fluorescentnih (neonskih) lampi.

PROSTORIJE

U tu svrhu moguce je iskoristiti razne prostorije, bez obzira na njihovu starost i ljepotu, bitno je jedino voditi racuna, da ce u prostorijama trebati odrzavati temperaturu od nekih prosjecnih 18 stupnjeva tokom cijele godine, sto podrazumijeva da ce se prostorija ljeti rashladjivati uz pomoc ventilacije i ovlazivanja, a u zimskom periodu dogrijavati.

Potrebno je da je u prostoru dostupna struja i voda.

DEZINFEKCIJA PROSTORA ZA UZGAJANJE

U svim fazama uzgoja potrebno je odrzavati stalnu higijenu. Prije svakog postavljanja vreca u uzgajaliste potrebno je izvrsiti dezinfekciju prostora.

Prostor se moze dezinficirati sa prskanjem sa obicnim ili gasenim vapnom, i dimljenje sa formasterom ili sa Plivaseptom...

PRORASTANJE

Za vrijeme prorastanja nije potrebno svijetlo.

Supstrat se nalazi u najlonskim vrecama, izoliran od okoline, tako da prostoriju ne treba vlaziti, a dodatnu vlagu u prostoru stvarati tek ako vlaznost padne ispod 70 %.

Temperatura supstrata je uvijek nesto visa od temperature u prostoriji, pa se smatra da je optimalna temperatura prostorije 20 do 23 C. Pri nizoj temperaturi micelij ce sporije rasti, a pri 5 C sasvim prestaje da raste.

BERBA

Trenutak berbe ne zavisi samo o velicini plodnog tijela gljive, vec i o njenom izgledu .

Berbu treba zapoceti prije izbacivanja spora. Prerasle gljive pocinju mijenjati oblik i postaju ljevkastog oblika, ili rub postane valovit.

Zrele gljive se pazljivo odlome sa vrece tako da se cijeli strucak uhvati rukom i lagano zakrene lijevo-desno. Gljive ne treba rezati nozem, jer se na ostacima strucaka moze vrlo brzo pojaviti zelena pljesan.

 

VALOVI BERBI

Gljive uglavnom rode u valovima, te je trajanje jednog vala oko 7 dana, te se vrece iskoristavaju do 4 vala berbi, a poslje toga, prinos gljiva je preslab za industrijsku proizvodnju, te se te briketi iznose iz uzgajalista i postavlja nova tura vreca. Takodjer se mogu iskoristiti kao vrhunsko gnojivo.

PRINOS GLJIVA

Prinos gljiva se racuna na bazi tezine vlaznog supstrata, a krece se od

25 do 30 % zavisno od uslova uzgoja i strucnosti uzgajivaca.

UZGOJ SAMPINJONA

         Problematika uzgoja plemenite pecurke (sampinjona) ima nekoliko bitnih faza kao sto su: izbor i priprema komposta, ukljucujuci i sve faze dozrijevanja, izbor i priprema odgovarajuceg pokrovnog materijala, zasijavanje micelija, pokrivanje, vlazenje, grijanje, prozracivanje, plodonosenje, berba, zastita od bolesti i stetnika, te mogucnost cuvanja gljive do prodaje.

KOMPOST

  Inkubirani kompost (zasijan micelijem) nabavlja se kao gotov proizvod iz kompostare. Kompost ustvari predstavlja hranjivu podlogu koja sluzi za rast i razvoj micelija, odnosno kao hrana za plemenitu pecurku.

Kompostiranje je vrlo slozen postupak i prakticki ga je vrlo tesko izvesti bez pravih uvjeta i potrebnih uredjaja. Proizvodjaci komposta deklariraju svoje proizvode i na deklaracije unose podatke o soju (vrsti) micelija kojim je kompost zasijan i tocan datum zasijavanja koji je bitan radi planiranja pokrivanja i plodonosenja, odnosno radi planiranja dinamike berbe.

POKRIVANJE

Kad inkubacija zavrsi, kompost treba prekriti pokrovnim materijalom. Pokrovni je materijal (zemlja) nuzan, jer bez njega ne bi doslo do pravilnoga formiranja gljiva. Pokrov mora imati veliku sposobnost primanja i otpustanja vode i ujedno veliku propusnost za plinove. Mora omoguciti da ugljik dioksid izlazi van i kisik nesmetano ulazi u zonu komposta. Pokrovni je materijal jedan od najvaznijih cimbenika pri uzgoju, jer o njemu neposredno ovisi prirod, kakvoca, pa cak i pojava odredjenih bolesti i stetnika.

PLODONOSENJE

Kad se utvrdi da je pokrov prorasten, tj. da se micelij nalazi oko 2 mm ispod povrsine pokrivaca, vrsi se snizavanje temperature koja se u tom slucaju krece 15-18°C. Dan-dva nakon snizenja temperature pojavljuju se primordiji, male kvrzice koje ce se razviti u odraslu plemenitu pecurku (sampinjon). Prve se gljive obicno pojave 8-15 dana nakon pokrivanja pokrovnim materijalom, sto prije svega ovisi o temperaturi.